Voorlopige maatregelen of afspraken bij scheiding / na de scheidingsbeslissing
Meteen na de scheidingsbeslissing: emoties troef
De eerste periode na de scheidingsbeslissing kan woelig verlopen. Weinig is dan duidelijk over de toekomst, terwijl net veel vragen en diepe gevoelens je parten spelen.
Je weet wellicht (nog) niet goed weet welke beslissingen te nemen. Wat is de beste regeling voor de kinderen? Wat gaat gebeuren met inboedel, auto, huis,…?
Ik kan je geruststellen dat het begrijpelijk is mocht je je overspoeld voelen. Net zoals het normaal is dat constructieve gesprekken misschien erg moeizaam verlopen. Dat kan vele redenen hebben: een verschillende fase van verwerking, hevige gevoelens die je parten spelen, onzekerheid over de toekomst, gebrek aan vertrouwen, onduidelijkheid,…
Ook in de periode kort na de scheidingsbeslissing zijn mogelijk een aantal afspraken nodig, noem het voorlopige regelingen. Over allerlei aspecten: de woning, financieel, de kinderen,…. Welke exact hangt van de situatie af. Of jullie nog samenwonen bijvoorbeeld; of er een gezinswoning is en evt een lening, of er kinderen zijn,…
Daarnaast speelt natuurlijk jullie onderlinge relatie en de mate van spanning een grote rol. Ik ontmoet koppels die helemaal geen nood hebben aan afspraken omdat er geen geladenheid hun onderlinge relatie beheerst, en ze meteen alles definitief willen regelen. Maar natuurlijk zijn er ook situaties waarin het net belangrijk is om een duidelijk kader te scheppen. Zeker als er veel spanning is, als je al allebei apart woont en er kinderen zijn, als de financiële druk groot is,…bijvoorbeeld.
De informatie hieronder focust vooral op deze laatste situatie.
Voorlopige afspraken
Ze regelen dus niet de lange termijn, maar dienen om de periode waarin wel al beslist is om uit elkaar te gaan, maar nog geen definitieve scheidingsregeling bereikt is, samen te organiseren.
Dit alles is ook geschreven met blik door een bemiddelingsgerichte, eerder dan puur juridische bril. Ik merk natuurlijk wel dat in de praktijk net in die periode, als gevoelens erg overheersend zijn, regelmatig hard gezocht wordt naar antwoord op eerder juridische vragen. Situaties escaleren sneller, er is niet veel nodig om wantrouwen te voeden, mogelijk komt er vanuit de zijlijn eenzijdig advies,…
Maar ik geloof in een benadering op maat en daar zou pure toepassing van de wet niet steeds ruimte voor geven, rekening houdend ook met jullie situatie & context. Met oog voor rechten en plichten, maar ook het menselijke ; voor ieder & de hele context.
Een strikt juridische benadering, zeker een gelijk-ongelijk- of juist-fout-benadering, brengt zelden heil. Mijn ervaring leert dat de wet hoe dan ook niet op elke vraag pasklaar antwoord geeft, en dat ook een rechter dus met feiten en de concrete rekening zou houden mocht beslist worden procedure te voeren. Om dus tegenover elkaar te staan in plaats van met elkaar tot afspraken te komen. Je kent dan alleszins de afloop niet vooraf.Daarnaast is uit elkaar gaan in de eerste plaats een emotionele gebeurtenis, en mag het ook op die manier benaderd worden.
Verschil scheiden met onderlinge toestemming via bemiddeling & scheiden via procedure met advocaten
Weet dat in een procedurescheiding het proces totaal anders verloopt dan bij een EOT via bemiddeling (EOT = echtscheiding met onderlinge toestemming).
Bij bemiddeling werken jullie samen op maat regelingen en afspraken uit, waarbij ik jullie samen en gelijktijdig begeleidn.
In een scheiding voor de rechtbank volgt (althans indien je gehuwd bent) eerst procedure voorlopige maatregelen, procedure echtscheiding, en pas achteraf de vereffening en verdeling. Pas in die laatste fase wordt beslist wie bv. de woning kan/mag overnemen, en worden met terugwerkende kracht verrekeningen gedaan. Of worden goederen en gelden verdeeld. Dat kan, in functie van de gekozen juridische ‘strategie’ en andere elementen, best een tijd duren. Eerder gelden dan zgn. voorlopige maatregelen (wie voorlopig welke goederen mag gebruiken, welke kosten betalen, wie in de woning mag verblijven, …) in afwachting . Ze gelden dus voorlopig.
Alleen de regeling van de kinderen, ook via voorlopige maatregelen uitgesproken, blijft achteraf behouden (tenzij andere procedurestappen gezet worden). Gelukkig maar natuurlijk, want zij verdienen stabiliteit natuurlijk. Tot aan de vereffening en verdeling leef je dus in onzekerheid.
Een procedure kost naast tijd, ook enorm veel negatieve energie en geld. De impact wordt vaak onderschat. Men start aan een procedure regelmatig aan het begin, zonder de lange termijn gevolgen te kunnen inschatten, en regelmatig ook op een moment dat de emoties overheersen.
De onderlinge relatie verbetert er meestal ook niet op, en zo gebeurt het dat je wel eens hoort spreken over vechtscheidingen die lange tijd aanslepen. Niet zelden worden dingen op papier gezet die in het geheugen gegrift blijven. Je weet met andere woorden waar je begint, maar niet waar je eindigt. Ik ontmoet (te) veel partners die het gevoel hebben de controle over de procedure (en dus een deel van hun leven) te zijn verloren, terwijl ze eigenlijk niets liever hadden gewild of zouden willen dan tot regelingen komen.
Een vechtscheiding vermijden.
Het zaadje voor een vechtscheiding wordt veelal gepland in die allereerste fase, vlak na de scheidingsbeslissing.
Wil je ze vermijden? Dan helpt het om te weten hoe ze, althans vanuit mijn perspectief en intussen toch wel jarenlange ervaring als scheidingsbemiddelaar ontstaat.
Een samenspel van actie & reactie.
Veel partners zeggen dat ze in één seconde vreemden werden voor elkaar, dat met het uitspreken van het einde van het partnerschap precies ook elke vorm van vertrouwen en bondgenootschap verdween. Nochtans kan ik ook bevestigen dat de meeste partners respectvol en constructief tot oplossingen wíllen komen. Ze twijfelen alleen of de ander dat ook wel echt wil. Er wordt immers vaak toch wel één en ander gezegd, regelmatig ook al in de periode voorafgaand aan de beslissing.
Mijn advies
het is belangrijk om geen eenzijdige acties te ondernemen, en zo snel mogelijk een gesprek in te plannen. Tenminste, als dringende afspraken nodig zijn. In het andere geval is het misschien net goed om enkele dagen of weken te nemen om de beslissing te laten bezinken, en in die periode geen actie te ondernemen. Geen goederen verplaatsen, geen gelden afhalen, geen eenzijdig juridisch advies inwinnen, geen uitspraken doen die pijnlijk zijn of al over de toekomst gaan als je weet dat je partner er niet klaar voor is.
Gelijk of geluk?
Vasthouden aan gelijk draagt niet bij aan geluk. Eerdere ruzies en discussies herhalen in de hoop nu wel gelijk te krijgen brengt niets bij. De geschiedenis van de relatie en vooral wat jij hebt ervaren als tekortkomingen van de ander opnieuw blijven afspelen vergroot vooral de afstand en de wondes. Vaak immers worden wederom woorden gesproken die snijden.
Praten over wat was en hoe je je daarbij gevoeld hebt is zeker zinvol. Maar niet als dit uitdraait op verwijten, verhit conflict, een strijd om gelijk, mekaar onnodig nog meer kwetsen,… Dan is het beter dit uit te stellen.
Er valt niets te winnen
Er kunnen geen winnaars zijn bij scheiding, dus weerhou jezelf van denken in termen van winst of verlies. Scheiden doet (financieel) lijden is helaas een minder populaire booschap waar veel waarheid in zit. Met hetzelfde gezinsbudget als voorheen zal nu een totaal nieuwe toekomst met 2 huishoudens gecreëerd worden.
Keuzes & verantwoordelijkheid : laat je gevoelens niet je motor zijn
Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor persoonlijke gevoelens. Boosheid, verdriet, teleurstelling, frustratie,…het mag er allemaal zijn.
Het is mogelijk dat je onrecht ervaart, dat je geconfronteerd wordt met een beslissing die je niet wil, dat je enorme teleurstelling voelt, dat je het vertrouwen in de ander compleet verloren bent,… Laat je niet leiden door gevoelens door ze de motor te laten worden voor keuzes die niet bijdragen aan oplossingen.
Een breuk verwerken vraagt veel tijd, energie, kracht en moed. En…ook het nemen van verantwoordelijkheid voor hoe jij omgaat met jouw emoties.
Twee snelheden
Door niet volledig (mee) de gevolgen van de beslissing te willen dragen.
Als eerste beslisser loop je misschien vooruit op de feiten. Hoewel ook jij het moeilijk hebt, sta je verder in de verwerking, en kan je rationeler nadenken over de toekomst.
Daarbij kunnen vele gedachten opduiken: Het komt niet door mij alleen dat we uit elkaar gaan, en zo onverwacht is het niet. Ik nam lang genoeg (financieel) verantwoordelijkheid voor de ander. Ik wil vooruit, en er zijn dringend regelingen nodig.
Belangrijk is te beseffen dat louter de (emotionele) beslissing van jou, niet betekent dat de ander dat meteen kan accepteren. Hoe slecht het ook ging of hoe vaak over scheiden werd gesproken, regelmatig komt de beslissing alsnog onverwacht. Tegelijk verandert je beslissing ook niets aan de realiteit en juridische context. Ben je gehuwd, ging je samen leningen aan, zijn jullie samen ouders, hebben jullie een huis in eigendom,…dan brengt dit verantwoordelijkheden met zich mee die niet zomaar wegvallen vanaf het moment dat jij beslist uit elkaar te gaan.
Als tweede beslisser, begrijpelijk, heb je tijd nodig om de breuk te accepteren. Tegelijk is het belangrijk om ook dát te doen of er naartoe te werken: acceptatie. Je kan de ander er niet van weerhouden om gevolg te geven aan de beslissing, en de scheiding/breuk en alle gevolgen eraan verbonden niet vermijden als de beslissing definitief genomen is.
Mijn advies
Ben je de eerste beslisser, geef de ander dan tijd.
Ben je de tweede beslisser, geconfronteerd met de beslissing, gebruiken de tijd na de beslissing om de beslissing te aanvaarden. Verwerken zal heel wat meer tijd vragen, voor allebei. Het is begrijpelijk dat je je enorm onzeker en onmachtig voelt, niet wetende wat op je afkomt. Maar vanuit aanvaarding ontstaat ruimte om vooruit te kijken. Want er gaan veel beslissingen nodig zijn, en die neem je liefst samen.
Kortom, jullie staan allebei voor een bewuste keuze. Ik ben overtuigd dat ieder er belang bij heeft om samen en respectvol de scheiding te regelen. Al ben ik me er goed van bewust dat dat grote inspanning vraagt.
Het is belangrijk voor jou persoonlijk, maar natuurlijk ook voor je kind(eren). Door samen ouders te blijven, en te vermijden je dat je kind nodeloos lijdt door conflict en spanning.
Welke voorlopige afspraken?
Ik focus hieronder op allerlei aspecten waarover een regeling nodig kán zijn. Zo kan je daarover alvast nadenken. Dan ontmoet ik jullie graag om samen af te stemmen en te komen tot een definitieve regeling.
- Wonen:
- wie verblijft voorlopig waar?
- Zijn afspraken nodig over toegang tot de woning – onderhoud - …?
- Zijn andere afspraken nodig die te maken hebben met wonen – de woning-…?
- Financiële en kostenregeling:
- Blijft alles voorlopig zoals het steeds was of zijn aangepaste afspraken nodig?
- Komen er bv wijzigingen in hoe jullie je inkomen ontvangen? De lening(en) betalen? Bijdragen in andere gezinslasten?
- Als aanpassingen nodig zijn, breng dan goed alle kosten in kaart zodat duidelijk is hoe ze voorlopig betaald worden
- Kosten die te maken hebben met de woning:
- lening/ huur
- nutsvoorzieningen
- eigenaarskosten: onroerende voorheffing, brandverzekering, andere belastingen en taksen,...
- wat met kosten voor herstel en onderhoud?
- Internet, digitale televisie,….
- Andere?
- Kosten die niet met de woning te maken hebben.
- Maak overzicht van andere kosten waarover te beslissen is. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, autokosten, leningen/schulden, pensioensparen, gsm,…
- Kosten die te maken hebben met de woning:
- Is een afspraak nodig over gelden - financiële rekeningen?
- Een voorlopige verdelen? Zeker niet afhalen?
- Gebruik van goederen
- Voertuig(en)
- Meubilair en inboedel
- Andere?
- Nadenken over de langere termijn
Weten jullie al bepaalde dingen met zekerheid? Of denk jij al iets met zekerheid te weten, dan is het wel zinvol dat naar elkaar toe uit te spreken.
De regeling voor de kinderen
Je weet dat ik erg hoop dat ik jullie kan begeleiden om ondanks de partnerbreuk samen ouders te blijven. Je kinderen liggen ook mij erg nauw aan het hart.
Dat vraagt inspanning, want persoonlijk worstel je misschien met gevoelens die je ook als ouders een beetje parten kunnen spelen. Dat is menselijk.
Toch is het nu wel belangrijk om heel bewust voor ogen te houden dat het voor je kinderen belangrijk is dat ouders bondgenoten blijven.
Meer nog dan onder de gevolgen van scheiding immers lijden kinderen onder blijvend conflict, spanningen en strijd tussen ouders.
Ik bekijk graag samen met jullie de verdere toekomst als ouders: de verblijfsregeling, financiële afspraken, alles dat voor jou als mama of papa belangrijk is om afspraken over te maken.
Maar misschien is de situatie nu nog verre van stabiel, en zijn voorlopige afspraken nodig.
Om te zorgen dat ieder contact heeft met de kinderen bijvoorbeeld, zelfs als dat nog niet meteen volgens de uiteindelijke regeling zal verlopen. Soms is daar meer tijd voor nodig, om welke reden dan ook. Of over de financiële aspecten: het is en blijft natuurlijk de bedoeling dat elke ouder volgens middelen bijdraagt in de kosten. Mogelijk zijn dus afspraken nodig over: kinderbijslag, onderhoudsgeld,…. die voorlopig gelden, in afwachting van een definitieve regeling.
Moet de regeling op papier?
Die keuze is aan jullie. In de meeste situaties werken we gaandeweg ook toe naar een definitieve regeling, zodat er weinig aanleiding is om voor een korte periode afspraken op papier te zetten.
Het is wel belangrijk en eigenlijk mijn hoop dat er voldoende vertrouwen gevonden kan worden dat ook effectief een regeling bereikt zál worden. Soms vraagt het wel wat tijd om dat vertrouwen op te bouwen, of om ook tot effectieve definitieve afspraken te komen. Bedenk in elk geval dat de andere weg, een procedure, veel meer tijd zal vragen en ook meer kosten met zich meebrengt.
Wil je meer weten over de juridische gevolgen van wel of niet een regeling op papier zetten, lees dan deze blogpost. Het is in elk geval mogelijk om een voorlopige regeling uit te werken op papier en deze dan te laten goedkeuren door de familierechtbank.
Bemiddeling : samen & respectvol tot regelingen komen
Dat jullie best overeenkomen is natuurlijk gemakkelijk gezegd, op een moment dat je leven davert op de grondvesten.
Ik geloof heel erg in de kracht van bemiddeling, een proces waarbij vanaf het begin wordt gekozen om samen en respectvol het gehele proces tegemoet te gaan. Dat vraagt energie, moed, kracht en tijd van jou.
Kiezen jullie om in onderling overleg alles te regelen, dan vraag dat energie, moed en kracht van jou. De wet kan daarbij een juridisch kader schappen, maar is best geen strak keurslijf om elkaar in vast te zetten.
Want terwijl je nu focust op wat hier en nu nodig is om de situatie leefbaar en draaglijk te houden of maken, volgt ook nog een verdere toekomst. Daarin wil je ook nog door één deur kunnen, en bondgenoten zijn in het ouderschap voor je kind(eren).
Ik ontmoet je alleszins graag!
Je kan via deze pagina makkelijk een gesprek plannen. Plan je een kennismakingsgesprek samen, dan stap ik binnen in jullie context en bekijken we op maat wat de beste aanpak kan zijn.
Tot binnenkort?
Hoe vermijd je negatieve gevolgen van de scheiding voor je kind ?
In het leven van een kind verandert veel als ouders uit elkaar gaan. In deze blogpost geef ik gedeeltelijk antwoord op de vraag hoe je kan vermijden dat je kind lijdt. Ik baseer me dit keer hoofdzakelijk op wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen, aangevuld met ervaringen uit mijn bemiddelingspraktijk.
Scheiden als partners, niet als ouders: Living Together Apart
In haar zoektocht naar houvast & inspiratie ontmoet ik een partner-mama. Ze gaat samen met de papa van haar kinderen een toekomst tegemoet waarin ze niet langer partners zullen zijn, maar wel nog heel actief samen ouders. Ze blijven ondanks hun scheiding onder één dak wonen, gaan co-housen dus. Ons gesprek ging over hóe ze hun nieuwe leven kunnen organiseren; haar emoties en onzekerheden; en de verwerking van de breuk. Én haar wens om ‘lotgenoten’ te ontmoeten. Een vraag die ik wel vaker krijg.
Gescheiden als partners, samen ouders
Samen ouders zijn na scheiding...uit elkaar gaan als partners, maar niet als ouders...het belang van je kind centraal stellen bij scheiding...Het is lastig, maar tegelijk ook eenvoudig...
Scheiden of blijven?
Aan de beslissing om uit elkaar te gaan gaat een lange periode van twijfel tussen scheiden of blijven vooraf. Wanneer ben je zeker genoeg? Waar kan je terecht met je vragen?
Tips voor communicatie bij conflict, relatieproblemen of bij scheiding
Tips voor communicatie met je partner bij conflict, relatieproblemen of bij scheiding.
Samen scheiden...kan elk koppel dat?
Samen scheiden. Mekaar loslaten en tegelijk samenwerken aan een nieuwe toekomst. Hoe doe je dat? En kan iedereen dat? Ik deel graag mijn ervaringen als bemiddelaar, omdat ik het iedereen toewens.
Hoofd & hart gescheiden...
Een ietwat andere blogpost misschien dan je zou verwachten op een webpagina over scheiden. Nochtans is dit het soort scheiding, minstens innerlijk conflict dat ieder van ons wel eens meemaakt volgens mij. Tussen hart & hoofd. En in het gedicht vind ik veel analogie terug tussen de andere, de 'échte' scheidingen ook.
Een huis kopen als de scheiding nog niet rond is?
Kan ik al een eigen huis kopen als de scheiding nog niet rond is? Die vraag wordt ook in het kader van scheidingsbemiddeling vaak gesteld.
Scheiden als partners, niet als ouders.
Jullie gaan uit elkaar...dat is heftig. En natuurlijk heeft een scheiding ook gevolgen voor je kind.
Mag je kind kiezen vanaf 12 jaar bij wie het woont?
Heeft je kind vanaf 12 jaar een beslissende stem in de verblijfsregeling? Ik zet het voor je op een rij.
De mindset van een (scheidings)professional
Mag je kind zelf zijn domicilie wijzigen als het ouder is dan 18 jaar?
Bij scheiding wordt ook geregeld welke verblijfsregeling geldt en waar het domicilie van je kind staat. Maar wat als je kind meerderjarig is of wordt?
De beste verblijfsregeling voor je kind bij scheiding?
Eén van de grote beslissingen om als ouders te nemen bij scheiding is de wijze waarop jullie het verblijf van je kind regelen. Hoe doe je dat best?
Hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden? De scheidingsmelding
Je wil je partner te vertellen dat je wil scheiden...maar hoe begin je daar aan…? Een goede scheidingsmelding is cruciaal. Ik ben overtuigd dat veel vechtscheidingen ontstaan in dit moment en de periode die er op volgt. Begrijpelijk dat je dat moeilijk vindt. Ik deel enkele tips.
Snel scheiden of tijd nemen?
Dikwijls leeft de wens om snel alles te regelen eens de beslissing om uit elkaar te gaan genomen werd. Regelmatig zelfs bij de partner die eigenlijk niet wilde scheiden. Je zal me niet horen zeggen dat het altijd een slecht idee is om snel alles te regelen. Elke situatie, elke scheiding, ieders verhaal & persoonlijkheid is anders. Veel hangt af van hoe ver jullie staan in de verwerking van de scheidingsbeslissing. Soms is er wat tijd nodig vooraleer je klaar bent om de scheiding effectief te regelen. Dat wil niet zeggen dat alles stil hoeft te staan en dat er niets ondernomen wordt....
Tijdelijk uit elkaar - feitelijke scheiding als gehuwden
Een tijdelijke scheiding of proefscheiding bij twijfel tussen scheiden of blijven. Moet er iets op papier als we tijdelijk apart gaan wonen als gehuwden?
Je rechten en plichten bij scheiding in kaart.
Met de beslissing om uit elkaar te gaan verandert plots alles. Van het ene op het andere moment wordt veel onzeker en heb je naast veel emoties ook vele vragen. Welke zijn mijn rechten en plichten bij scheiding? Wat doen we met het huis? Hoe regelen we de toekomst voor ons kind? We helpen je op weg.
Schuldgevoel over de scheiding
Schuldgevoel bij scheiding komt vaak voor. Tegenover je ex of tegenover je kind(eren). Hoe ga je daar mee om?
Scheiding van tafel &bed - feitelijke scheiding - echtscheiding: de verschillen toegelicht.
Er is een groot verschil tussen een feitelijke scheiding, een scheiding van tafel & bed en een echtscheiding. Daarover lees je meer in deze blogpost.
Strijden om je kind bij scheiding...maar wat valt er te winnen?
Veel kinderen maken een scheiding tussen hun ouders mee. Maar als ze lijden, dan is dat vaak niet door de scheiding zelf...Waaronder wel? Daarover gaat deze blog.
Financiële afspraken voor je kind bij scheiding.
In een ouderschapsovereenkomst maak je als ouders ook afspraken over al de kosten van je kind, de kinderbijslag, fiscale voordelen, onderhoudsgeld,....Je leest er hieronder een uitgebreide blik op al deze aspecten om je daarin op weg te helpen.
Een kindrekening voor de kosten van je kind, hoe werkt dat?
Met een kindrekening betalen jullie als ouders de buitengewone en/of verblijfsoverstijgende kosten van je kind. Je leest in deze blogpost meer info over de kindrekening.
Fiscale aftrekbaarheid van onderhoudsgeld voor kinderen
Betaal je als ouder onderhoudsgeld voor je kind? Dan kan je dat voor 80% fiscaal inbrengen, mits je voldoet aan bepaalde voorwaarden.
Fiscaal co-ouderschap of fiscale aftrek onderhoudsgeld : hoe werkt dat?
Fiscaal co-ouderschap of fiscale aftrek onderhoudsgeld bij scheiding : hoe werkt dat? Wat is het meest gunstig?
Domicilie van je kind na scheiding : gevolgen
In een ouderschapsovereenkomst bepaal je als ouders ook waar het domicilie van je kind komt te staan. Wat zijn de gevolgen daarvan?
Woonstvergoeding bij scheiding
In het kader van scheiding valt regelmatig het woord woonstvergoeding. In deze blogpost deel ik enkele aandachtspunten, als bemiddelaar en jurist.
Omgangsrecht met je kleinkind als grootouders
Als alles goed is heb je een warme en fijne relatie met je kleinkind(eren). Soms verloopt het leven anders en duiken spanningen op. Scheiding is regelmatig een reden waardoor grootouders hun kleinkind minder of niet meer zien.
Eerste beslisser vs tweede "beslisser" bij scheiding
Soms beslissen partners samen om te scheiden, maar in de meeste situaties is er een "eerste beslisser" en voelt de andere partner zich verslagen. Hoe ga je daar mee om?
Do's & don'ts als je praat over de scheiding met je kind
Je kind vertellen dat de twee mensen die het belangrijkst zijn uit elkaar gaan...dat is waanzinnig moeilijk. Wat zeg je wel? Wat zeg je beter niet?
Verhuizen na scheiding
Verhuizen na de scheiding, welke gevolgen heeft dat voor de regeling van je kind?
5 tips als eerste hulp bij scheiding
Bij scheiding komen veel vragen op je af. Temidden van diepe emotie moet veel geregeld worden. Wij delen alvast vijf tips om jullie op weg te helpen.
Partneralimentatie of persoonlijk onderhoudsgeld
Soms heeft één van beide partners bij scheiding niet genoeg inkomsten om het alleen te redden. Dan bestaat de mogelijkheid om dat op te vangen via persoonlijk onderhoudsgeld of partneralimentatie.
13 tips om je kind te vertellen dat jullie scheiden.
Vertellen aan je kind dat jullie scheiden is niet gemakkelijk. Een moment om aandacht en zorg aan te besteden in elk geval. Als scheidingsbemiddelaar delen we 13 tips met je.
7 tips voor een verblijfsregeling op maat van je kind bij scheiding.
Hoe regelen jullie het verblijf van jullie kind als ouders bij scheiding? Waar hou je rekening mee? Daarin delen we graag enkele handvaten.
Wat met het huis bij scheiding?
Bij een scheiding moet veel geregeld worden. Als jullie samen een huis in eigendom hebben, dan zal dat één van de onderwerpen zijn waarover een regeling nodig is. We helpen je alvast op weg door de mogelijkheden te schetsen.
Met deze tips vermijd je een vechtscheiding.
Via bemiddeling kunnen ook jullie samen & respectvol de scheiding regelen. Het doel is hetzelfde als andere manieren om uit elkaar te gaan: tot een regeling komen die in een juridisch document wordt vertaald. Wel verloopt dat via een andere weg dan bij een procedure.
Birdnesting
In de meeste situaties verhuizen kinderen bij scheiding van de ene naar de andere ouder. Soms...is het omgekeerd en verhuizen ouders heen-en-weer terwijl de kinderen in het huis blijven.
Vermijd "wisselstress" : 10 tips om het wisselmoment gemakkelijker te maken voor je kind.
Heen-en-weer verhuizen na scheiding. Dat is voor veel kinderen niet altijd gemakkelijk. Hoe ga je als ouder om met “wisselstress” bij je kind?
Tips om je proefscheiding in goede banen te leiden.
Overweeg je een proefscheiding? Dan help ik je graag op weg met tips, juridische informatie en antwoord op je vragen.
Zo maak je goed ruzie & ruzie goed : conflictwijsheid in 3 stappen.
Hou jij net als de meeste mensen niet van ruzie en conflict? Ontdek dan hoe je goed ruzie kan maken en ruzie kan goedmaken.
Bemiddeling in quotes - week van de bemiddeling 2020
Week van de bemiddeling - mijn passie als bemiddelaar uitgedrukt in quotes
Bemiddeling in quotes - week van de bemiddeling 2020
Week van de bemiddeling - mijn passie als bemiddelaar uitgedrukt in quotes
Jij bent jij en ik ben ik
Liefde is de lijm...zo simpel is het!
Na deze ervaring ga ik veel minder woorden gebruiken voor iets waar ik ten volle in geloof: liefde is de lijm.....die zorgt voor verbinding. In geluk, maar ook in verdriet. Ook na een scheiding.