Do's & don'ts als je praat over de scheiding met je kind

De belangrijkste tip eerst

Als je als ouders uit elkaar gaat, dan is één van je grootste zorgen je kind. Je wil vermijden dat je kind lijdt onder de scheiding en alles doen om te zorgen dat je kind gelukkig is.

Praten over de scheiding met je kind is dan ook niet gemakkelijk. Je hebt je eigen verdriet, er hangt misschien een gespannen sfeer tussen jullie als ouders, je voelt je schuldig of verantwoordelijk voor het verdriet van je kind, ....

In deze blogpost wil ik je kort & krachtig enkele tips geven. Over wat je wel zegt, en wat beter niet. 

Ik begin met de allerbelangrijkste tip

Zodra je met je kind in gesprek gaat is het goed heel bewust je pet van mama of papa op te zetten. Zodat je kind je puur als ouder hoort spreken, en niet als ex-partner. Zo vermijd je dat je kind betrokken raakt in gespreksonderwerpen of discussies waar je kind eigenlijk los van staat.

Do's: wat doe of zeg je zeker wel?

 • 'Jij hebt hier geen schuld aan."
 • 'We hebben geen spijt van onze relatie, want daardoor hebben we jou.'
 • 'Je kan niets doen om hier iets aan te veranderen.'
 • 'We blijven altijd samen jouw ouders.'
 • 'Je mag ons allebei graag zien.'
 • '.We houden graag rekening met wat voor jou belangrijk is.'
 • 'Je mag ons tonen en vertellen hoe je je echt voelt, zonder dat wij boos worden op elkaar .'
 • 'Je mag met anderen praten over de scheiding.'
 • 'We zullen er altijd voor je zijn.'
 • 'We gaan er alles aan doen om samen tot regelingen te komen.'
 • Vertel eventueel wat jullie al hebben afgesproken.

Don'ts: wat doe of zeg je zeker niet

 • 'De scheiding is de schuld van....' of  'Papa/mama laat ons in de steek.'
 • Maak geen ruzie in het bijzijn van je kind.
 • Praat niet slecht over elkaar.
 • Betrek je kind niet bij issues die tussen jullie als (ex-)partners spelen.
 • Maak je kind niet verantwoordelijk voor jouw verdriet: jij bent de mama of papa.
 • Geef je kind niet het gevoel te moeten kiezen.
 • Je kind wil ongetwijfeld een uitleg of verklaring, maar geen onnodige details.

Vertel je kind SAMEN over de scheiding. Het is een gesprek dat je kind zich wellicht de rest van zijn/haar leven zal herinneren. Door deze boodschap samen aan je kind te brengen stel je meteen je kind gerust dat het geen van jullie zal verliezen en dat jullie samen ouders blijven. 

Spreek dus best ook op voorhand af wat jullie wel en niet vertellen.

Ex-ouders bestaan niet

Je kind zal altijd het kind van twee ouders blijven. Daar verandert niets aan door de scheiding. Dat is vanzelfsprekend in theorie, maar in de praktijk niet zo makkelijk. Zeker als één van jullie de scheiding eigenlijk niet wil.

Draag alvast veel zorg voor jezelf, zodat je moed en kracht blijft vinden om ook je rol als ouder samen te blijven opnemen. Het is niet erg als je een tijd minder emotioneel beschikbaar bent, want uit elkaar gaan is bijzonder ingrijpend. In de relatie met je kind echter is het goed waakzaam te zijn dat je niet de persoonlijke gevoelens die tussen jou en je ex-partner spelen meeneemt.

Dat doe je niet voor elkaar, maar voor je kind.

Ik weet (ook uit eigen) ervaring dat het de grootst mogelijke uitdaging is: jullie relatie als (ex-)partners loskoppelen van jullie relatie als ouders. Je boosheid, teleurstelling, verdriet, schuldgevoel, frustratie,...speelt je parten en dat verbergen voor je kind is moeilijk.

Ik geloof dat het belangrijk is om ook samen zo snel mogelijk een gesprek te plannen, en natuurlijk ben ik overtuigd dat een bemiddelaar daartoe best geplaatst is.

Als bemiddelaar neen ik alle aspecten mee in het verhaal: je gevoelens, je vragen over je kind, jullie rechten & plichten,...Jullie worden ondersteund en begeleid om in gesprek te gaan, zelfs als er conflict is. Door niet lang te wachten vooraleer iemand mee te nemen in jullie persoonlijk proces vind je vertrouwen en leg je ook meteen de fundamenten voor een toekomst waarin jullie stap per stap elkaar kunnen loslaten als partners, zonder daarbij ook jullie verbinding als ouders te verliezen. Dát is in essentie de belangrijkste voorwaarde voor een gelukkige toekomst van je kind. 

Maak je je zorgen over het gesprek met je kind? Wil je eerst duidelijkheid en zekerheid over bepaalde vraagstukken, zodat je eventuele vragen van je kind kan beantwoorden,...dan kan je ook dat samen met je bemiddelaar bespreken.

Ik wens je op dit moment goede moed toe, want ik weet dat je wellicht worstelt met veel gevoelens, vragen en onzekerheden. Weet dat ik jullie graag begeleid in dit proces, dus heb je een vraag of overweeg je samen te werken met mij als bemiddelaar: neem gerust contact met me op. 

Groetjes,

Maaike 

Do's & don'ts als je praat over de scheiding met je kind

Een huis kopen als de scheiding nog niet rond is?

Kan ik al een eigen huis kopen als de scheiding nog niet rond is? Die vraag wordt ook in het kader van scheidingsbemiddeling vaak gesteld.

Lees meer

Scheiden als partners, niet als ouders.

Jullie gaan uit elkaar...dat is heftig. En natuurlijk heeft een scheiding ook gevolgen voor je kind.

Lees meer

Mag je kind kiezen vanaf 12 jaar bij wie het woont?

Heeft je kind vanaf 12 jaar een beslissende stem in de verblijfsregeling? Ik zet het voor je op een rij.

Lees meer

De beste verblijfsregeling voor je kind bij scheiding?

Eén van de grote beslissingen om als ouders te nemen bij scheiding is de wijze waarop jullie het verblijf van je kind regelen. Hoe doe je dat best?

Lees meer

Je rechten en plichten bij scheiding in kaart.

Met de beslissing om uit elkaar te gaan verandert plots alles. Van het ene op het andere moment wordt veel onzeker en heb je naast veel emoties ook vele vragen. Welke zijn mijn rechten en plichten bij scheiding? Wat doen we met het huis? Hoe regelen we de toekomst voor ons kind? We helpen je op weg.

Lees meer

Schuldgevoel over de scheiding

Schuldgevoel bij scheiding komt vaak voor. Tegenover je ex of tegenover je kind(eren). Hoe ga je daar mee om?

Lees meer

Scheiding van tafel &bed - feitelijke scheiding - echtscheiding: de verschillen toegelicht.

Er is een groot verschil tussen een feitelijke scheiding, een scheiding van tafel & bed en een echtscheiding. Daarover lees je meer in deze blogpost.

Lees meer

Strijden om je kind bij scheiding...maar wat valt er te winnen?

Veel kinderen maken een scheiding tussen hun ouders mee. Maar als ze lijden, dan is dat vaak niet door de scheiding zelf...Waaronder wel? Daarover gaat deze blog.

Lees meer

Financiële afspraken voor je kind bij scheiding.

In een ouderschapsovereenkomst maak je als ouders ook afspraken over al de kosten van je kind, de kinderbijslag, fiscale voordelen, onderhoudsgeld,....Je leest er hieronder een uitgebreide blik op al deze aspecten om je daarin op weg te helpen.

Lees meer

Een kindrekening voor de kosten van je kind, hoe werkt dat?

Met een kindrekening betalen jullie als ouders de buitengewone en/of verblijfsoverstijgende kosten van je kind. Je leest in deze blogpost meer info over de kindrekening.

Lees meer

Fiscale aftrekbaarheid van onderhoudsgeld voor kinderen

Betaal je als ouder onderhoudsgeld voor je kind? Dan kan je dat voor 80% fiscaal inbrengen, mits je voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Lees meer

Domicilie van je kind na scheiding : gevolgen

In een ouderschapsovereenkomst bepaal je als ouders ook waar het domicilie van je kind komt te staan. Wat zijn de gevolgen daarvan?

Lees meer

Woonstvergoeding bij scheiding

In het kader van scheiding valt regelmatig het woord woonstvergoeding. In deze blogpost deel ik enkele aandachtspunten, als bemiddelaar en jurist.

Lees meer

Eerste beslisser vs tweede "beslisser" bij scheiding

Soms beslissen partners samen om te scheiden, maar in de meeste situaties is er een "eerste beslisser" en voelt de andere partner zich verslagen. Hoe ga je daar mee om?

Lees meer

Verhuizen na scheiding

Verhuizen na de scheiding, welke gevolgen heeft dat voor de regeling van je kind?

Lees meer

5 tips als eerste hulp bij scheiding

Bij scheiding komen veel vragen op je af. Temidden van diepe emotie moet veel geregeld worden. Wij delen alvast vijf tips om jullie op weg te helpen.

Lees meer

Partneralimentatie of persoonlijk onderhoudsgeld

Soms heeft één van beide partners bij scheiding niet genoeg inkomsten om het alleen te redden. Dan bestaat de mogelijkheid om dat op te vangen via persoonlijk onderhoudsgeld of partneralimentatie.

Lees meer

13 tips om je kind te vertellen dat jullie scheiden.

Vertellen aan je kind dat jullie scheiden is niet gemakkelijk. Een moment om aandacht en zorg aan te besteden in elk geval. Als scheidingsbemiddelaar delen we 13 tips met je.

Lees meer

7 tips voor een verblijfsregeling op maat van je kind bij scheiding.

Hoe regelen jullie het verblijf van jullie kind als ouders bij scheiding? Waar hou je rekening mee? Daarin delen we graag enkele handvaten.

Lees meer

Wat met het huis bij scheiding?

Bij een scheiding moet veel geregeld worden. Als jullie samen een huis in eigendom hebben, dan zal dat één van de onderwerpen zijn waarover een regeling nodig is. We helpen je alvast op weg door de mogelijkheden te schetsen.

Lees meer

Met deze tips vermijd je een vechtscheiding.

Via bemiddeling kunnen ook jullie samen & respectvol de scheiding regelen. Het doel is hetzelfde als andere manieren om uit elkaar te gaan: tot een regeling komen die in een juridisch document wordt vertaald. Wel verloopt dat via een andere weg dan bij een procedure.

Lees meer

Birdnesting

In de meeste situaties verhuizen kinderen bij scheiding van de ene naar de andere ouder. Soms...is het omgekeerd en verhuizen ouders heen-en-weer terwijl de kinderen in het huis blijven.

Lees meer

Vermijd "wisselstress" : 10 tips om het wisselmoment gemakkelijker te maken voor je kind.

Heen-en-weer verhuizen na scheiding. Dat is voor veel kinderen niet altijd gemakkelijk. Hoe ga je als ouder om met “wisselstress” bij je kind?

Lees meer

Tips om je proefscheiding in goede banen te leiden.

Overweeg je een proefscheiding? Dan help ik je graag op weg met tips, juridische informatie en antwoord op je vragen.

Lees meer

Zo maak je goed ruzie & ruzie goed : conflictwijsheid in 3 stappen.

Hou jij net als de meeste mensen niet van ruzie en conflict? Ontdek dan hoe je goed ruzie kan maken en ruzie kan goedmaken.

Lees meer

Bemiddeling in quotes - week van de bemiddeling 2020

Week van de bemiddeling - mijn passie als bemiddelaar uitgedrukt in quotes

Lees meer

Bemiddeling in quotes - week van de bemiddeling 2020

Week van de bemiddeling - mijn passie als bemiddelaar uitgedrukt in quotes

Lees meer

Jij bent jij en ik ben ik

Lees meer

Liefde is de lijm...zo simpel is het!

Na deze ervaring ga ik veel minder woorden gebruiken voor iets waar ik ten volle in geloof: liefde is de lijm.....die zorgt voor verbinding. In geluk, maar ook in verdriet. Ook na een scheiding.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x