13 tips om je kind te vertellen dat jullie scheiden.

De kans is reëel dat je kind zich het moment zal blijven herinneren waarop het vernam dat jullie zouden scheiden.

Als mama of papa maak je je er ongetwijfeld zorgen over. Terwijl je worstelt met verdriet en emoties, je kind vertellen dat de twee belangrijkste mensen in zijn/haar leven uit elkaar gaan is niet gemakkelijk. 

Je eerste vraag is misschien: "Wat is het juiste moment?". Daar durf ik geen sluitend antwoord op geven en hangt af van je situatie. Misschien hangt er veel spanning in de lucht, en is het goed uit te leggen waardoor dat komt. Ook als je omgeving al op de hoogte is waak je er best over dat je kind het niet via anderen verneemt. Is dat niet zo, dan wil je misschien wachten tot een beetje duidelijk is geworden hoe de toekomst er zal uitzien.

Wel goed om te weten: als je kind de vraag zelf stelt, dan is het goed er niet over te liegen. Je wil dat je kind je op elk moment blijft vertrouwen, dus is openheid en eerlijkheid wel belangrijk.

De belangrijkste boodschap eerst: dat gesprek is een eerste kans om je kind gerust te stellen. Dat jullie samen ouders blijven en dat het geen van jullie zal verliezen. 

Een aantal tips die we graag delen:

Vertel het samen. Dat is misschien een uitdaging als je boos of verdrietig bent. Toch is het een eerste signaal dat je kind zich geen zorgen hoeft te maken over zijn of haar relatie met elk van jullie.

Spreek vooraf af wat jullie vertellen. Zo zorgen jullie dat er geen verrassingen zijn als plots dingen gezegd worden die je liever (nog) niet aan je kind liet weten, want conflict en onduidelijkheid vermijden is cruciaal.

Vertel niet te veel. Focus op de boodschap dat er een scheiding komt, en wat dat voor je kind heel concreet zal betekenen. De details waarom jullie uit elkaar gaan, hoeft je kind  niet te weten. Anderzijds is het wel belangrijk dat je kind begrijpt waarom jullie scheiden. We weten dat veel kinderen wel nood hebben aan een reden. Als mama of papa is het goed dan bewust te kiezen om dat te vertellen op een manier die de relatie van je kind met één van jullie niet onder druk zet. Zeg bijvoorbeeld ‘papa is niet meer verliefd op mama en is niet meer gelukkig’, en niet ‘papa is verliefd op iemand anders en daardoor laat hij mama in de steek’. 

Kinderen willen niet betrokken worden in een strijd tussen ouders. Ze zien jullie allebei graag en dat zal niet veranderen.

Maak je kind duidelijk dat jullie nog allebei evenveel van hem/haar houden, en blij zijn dat hij of zij er is. Dat stelt het kind gerust dat jullie liefde voor hem of haar niet verdwijnt. Dat jullie geen spijt hebben van de relatie, omdat je kind er uit is geboren.

Laat je kind weten dat het niet verantwoordelijk is voor jullie scheiding. Veel kinderen voelen zich schuldig, en denken dat zij (mee) de oorzaak van de scheiding zijn.

Leg aan je kind uit dat jullie er altijd allebei zullen zijn, ook al zal je kind om de beurt bij jullie wonen. Daardoor hoeft je kind geen angst te hebben een van jullie te verliezen.

Gevoelens mogen er zijn. Geef je kind de kans om emoties te tonen. Onderbreek dus niet te snel met goedbedoelde uitspraken om te troosten of af te leiden. "Luisteren kan heel veel zeggen" is een goede leidraad daarin.

Je mag zelf emoties tonen, zolang je je kind er niet mee belast. Doen alsof jij niets voelt is voor niets nodig. Dat zou je kind wellicht vreemd vinden. Wel is het niet de bedoeling dat je kind medelijden krijgt en voor je wil zorgen, en ook niet dat het betrokken wordt in conflict of spanning. 

Besef dat de eerste reactie niet altijd alles zegt. Het vraagt wat tijd om de boodschap te verwerken. Sommige kinderen spelen gewoon verder, of reageren amper. Nodig je kind dus zeker uit om ook achteraf te praten als het daar nood aan heeft. Omgekeerd is het ook zo dat hevig verdriet niet noodzakelijk betekent dat je kind het verdriet niet kan dragen.

Beantwoord vragen zover je kan en zeg je kind dat het je achteraf ook altijd nog vragen mag stellen. Als je geen antwoord kan geven op bepaalde vragen, stel je kind dan gerust dat jullie er alles aan zullen doen om samen tot beslissingen te komen.

Vertel je kind dat de scheiding definitief is. Zelfs als je zelf nog hoopt dat het weer goedkomt. Je geeft best geen valse hoop.

Vermijd ten allen prijze conflict tussen jullie als ouders. Zeker waar je kind bij is.

Als je je kind wil betrekken in de beslissingen die jullie zullen nemen over de toekomst, vraag je kind dan niet te kiezen. Je vraagt best gewoon op welke manier jullie rekening kunnen houden met je kind. Een open vraag dus, waarbij je alle ruimte aan je kind laat om in te vullen.


Wil je meer informatie over kind & scheiding, en hoe je rekening kan houden met je kind bij scheiding? Download dan kosteloos  "Ex-ouders bestaan niet", een e-book vol nuttige tips.

Het is onze missie om bij te dragen aan een wereld zonder vechtscheidingen, zodat kinderen niet lijden als ouders scheiden.
13 tips om je kind te vertellen dat jullie scheiden.

Je rechten en plichten bij scheiding in kaart.

Met de beslissing om uit elkaar te gaan verandert plots alles. Van het ene op het andere moment wordt veel onzeker en heb je naast veel emoties ook vele vragen. Welke zijn mijn rechten en plichten bij scheiding? Wat doen we met het huis? Hoe regelen we de toekomst voor ons kind? We helpen je op weg.

Lees meer

Tips om je proefscheiding in goede banen te leiden.

Overweeg je een proefscheiding? Dan help ik je graag op weg met tips, juridische informatie en antwoord op je vragen.

Lees meer

5 tips als eerste hulp bij scheiding

Bij scheiding komen veel vragen op je af. Temidden van diepe emotie moet veel geregeld worden. Wij delen alvast vijf tips om jullie op weg te helpen.

Lees meer

Online scheiden, is dat iets voor ons?

Als jullie het in onderling overleg zelfstandig eens kunnen geraken over wat te regelen is bij scheiding, dan is online scheiden misschien wel een optie voor jullie.

Lees meer

7 tips voor een verblijfsregeling op maat van je kind bij scheiding.

Hoe regelen jullie het verblijf van jullie kind als ouders bij scheiding? Waar hou je rekening mee? Daarin delen we graag enkele handvaten.

Lees meer

Met deze tips vermijd je een vechtscheiding.

Via bemiddeling kunnen ook jullie samen & respectvol de scheiding regelen. Het doel is hetzelfde als andere manieren om uit elkaar te gaan: tot een regeling komen die in een juridisch document wordt vertaald. Wel verloopt dat via een andere weg dan bij een procedure.

Lees meer

Wat met het huis bij scheiding?

Bij een scheiding moet veel geregeld worden. Als jullie samen een huis in eigendom hebben, dan zal dat één van de onderwerpen zijn waarover een regeling nodig is. We helpen je alvast op weg door de mogelijkheden te schetsen.

Lees meer

Jij bent jij en ik ben ik

Lees meer

Liefde is de lijm...zo simpel is het!

Na deze ervaring ga ik veel minder woorden gebruiken voor iets waar ik ten volle in geloof: liefde is de lijm.....die zorgt voor verbinding. In geluk, maar ook in verdriet. Ook na een scheiding.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x