Vermijd "wisselstress" : 10 tips om het wisselmoment gemakkelijker te maken voor je kind.

Veel ouders vertellen dat hun kind het lastig heeft met het wisselmoment. Naarmate de wissel dichterbij komt wordt hij/zij prikkelbaar, nerveuzer, ambetant,...Misschien merkt ook de andere ouder dat het altijd wel even duurt voor het kind zijn/haar draai weer helemaal vindt na de wissel?

Wat kan je als ouder doen om wisselstress zoveel mogelijk te beperken?

Ik deel graag 10 tips met je.

Tip 1: peis en vree tijdens het wisselmoment

Als alles goed loopt dan heb je er als ouder aandacht voor dat het wisselen zo vlot, rustig en aangenaam mogelijk loopt. Dat er geen spanning of stress is, en dat er geen conflict tussen jullie als ouders voelbaar is voor je kind. Dan kan je kind rustig afscheid nemen van de ene ouder en met een gerustgesteld gevoel naar de andere ouder gaan.

Ik denk niet dat ik je hoef te vertellen dat wisselen op een parking, of zonder dat de ouders mekaar een blik gunnen, zich nog vlug moeten omkleden omdát ze naar de andere ouder gaan, mama of papa al uren vooraf horen zuchten bij het idee dat er een ontmoeting met de andere ouder aankomt,.... niet meteen aangenaam is voor een kind. 

Nog erger wordt het als tijdens de wissel ruzie of discussie ontstaat tussen jullie als ouders. Weg aandacht van je kind, want jullie lijken te focussen op elkaar. Dat is wellicht niet hoe je wil dat je kind tussen jullie heen-en-weer gaat.

Dus draag zorg voor een rustige wissel. En hebben jullie toch onderling wat te bespreken, en schat je de kans reëel in dat daardoor spanning ontstaat, plan dat gesprek dan op een ander moment dan het wisselmoment. Laat het wisselmoment met andere woorden helemaal rond je kind draaien.

Tip 2: brengen in plaats van halen? 

Ik herinner me de resultaten van een onderzoek jaren geleden waarin naar voor kwam dat veel kinderen minder last ondervinden wanneer ze gebracht worden, dan wanneer ze gehaald worden. Heel onlogisch is dat wellicht  niet. Wordt je kind gehaald dan is de kans reëel dat het al een uur vooraf onrustig door het raam kijkt. Daarnaast weet je ook nooit exact wanneer de andere ouder komt. Door je kind te brengen heb je dat zelf in de hand, en kan de rit dienen als rustige overgang.

Merk je dat je kind last heeft van het wisselen, dan is het dus een idee om als ouders je kind steeds te brengen naar de andere ouder. 

Tip 3: Een wisselbak

Het ene kind is punctueel, het andere eerder chaotisch. Het ene ordelijk, het andere maakt er al snel wel een rommeltje. Veel van deze karaktereigenschappen vertalen zich ook wel in de wissel. Het ene kind heeft alles dat mee hoort te verhuizen netjes in een tas gestoken, het andere kind zoekt vlak voor de wissel nog zenuwachtig vanalles bij elkaar, komt met allerlei zakjes en tasjes  en vergeet dan mogelijk nog vanalles.  De aard van het beestje veranderen is niet zo makkelijk, en dat hoeft ook niet. We zijn allemaal wie we zijn, en ieder kantje heeft ook charmes en voordelen.

Dan hebben we het ook nog niet over jou als ouder gehad. Want de kans dat één van jullie zich herkent in het mogelijk chaotisch, vergeetachtig of onrustig karakter van het kind is heel reëel. Dubbel uitdagend wordt het dan om er zorg voor te dragen dat steeds alles op-en-af gaat.

Welke spulletjes mee verhuizen hangt af van jullie afspraken daarover. Soms is dat beperkt tot schoolgerief en hobbyspullen. In andere situaties gaan ook jassen, schoenen, laarzen, brooddozen, tablets, spelcomputers,....mee op-en-af. Veel ouders willen hun kind ook de vrijheid geven om dingetjes die belangrijk zijn voor hem/haar mee te kunnen nemen. 

Als tip deel ik het idee om ergens in huis een wisselbak te zetten. Daarin kunnen dan gaandeweg de laarzen, hobbyspullen, knutselwerkjes, medicijnen, knuffels,…die mee op-en-af gaan. Door een vast plek te voorzien leert ook je kind stilaan wellicht beter een beetje structuur brengen in wat het mee op-en-af wil nemen. .

Tip 4: Je wil toch geen kofferkind? 

Als je kind gepakt en gezakt van de ene naar de andere ouder gaat, dan voelt dat inderdaad telkens wel aan als een echte verhuis.  Kinderen zelf vertellen ook dat ze het lastig vinden om bijvoorbeeld een extra koffer of tas mee naar school te moeten nemen op wisseldagen.

Zo maken jullie inderdaad de wissel niet alleen voelbaar maar ook nog zichtbaar. 

Ik wil je als tip geven om daarin creatief op zoek te gaan naar andere oplossingen dan je kind met spullen te laten sleuren. Zien jullie elkaar niet fysiek bij de wissel, breng ze dan op een eerder of later moment, zet ze onder een carport of afgesloten bak, ....je kan vast wel wat bedenken.   

Tip 6: Vergeten is menselijk

Wees flexibel als je kind iets vergeet, of zelfs als de andere ouder iets vergeet.

Bedenk eens, vanuit het perspectief van je kind bekeken, dat je kind bijvoorbeeld op vrijdag wisselt aan de school en van bij die ouder ook op maandag naar school gaat. Dan wil dat eigenlijk zeggen dat je kind al op donderdagavond of vrijdagochtend hoort te bedenken wat het op maandag nodig zal hebben op school.

Dat is voor kinderen nog heel erg moeilijk. Misschien zelfs ook nog voor jou als ouder? Reeds dagen vooraf rekening houden met bijvoorbeeld het schoolzwemmen of een uitstap vlak na een wissel, waardoor je uit het oog verloor dat er speciale dingen mee te geven zijn bijvoorbeeld?

De tip daarover is om mild en begrijpend te zijn. Vooral naar je kind toe, maar ook naar elkaar als ouders. 

Als je kind merkt dat het je irriteert als je spullen moet nabrengen of als het nota’s in de agenda krijgt voor vergeten dingen bijvoorbeeld, dan bezorgt het je kind ongetwijfeld nog meer stress. Niet bevorderlijk als je je kind eigenlijk gewoon rustig wil leren plannen. Net zomin als onderling gekibbel als ouders, waarvoor je kind zich ongetwijfeld verantwoordelijk zal voelen.

Beter is samen met je kind zodra dat kan, en minstens tussen jullie als ouders oplossingen te bedenken, eerder dan er ruzie over te maken. Ik ga er van uit dat twee ouders altijd het beste willen voor hun kind, en dus niet opzettelijk spullen of dingen vergeten. Je kind evenmin trouwens....

Tip 7: geluk en vertrouwdheid zit in kleine dingen

Zeker voor kleine kinderen is herkenning, continuïteit en structuur belangrijk.

Je wil als ouders zorg dragen voor een leven bij elke ouder dat op elkaar is afgestemd. Ik denk dan aan slaaptijd, eetgewoontes,....Je kan zorgen voor een kalender ook waarop je kind kan zien hoe een dag er uit ziet, maar ook hoe een week er uit ziet. Wanneer ben ik bij wie? Ik denk dat die vraag wel herkenbaar voor je is?

Daarnaast heeft een kind ook herkenning, en daar zijn echt geen grootse dingen voor nodig.

Hou samen vast aan een ritueel bijvoorbeeld. Een boekje lezen voor het slapengaan, een ochtendritueel,...dat bij elke ouder min of meer gelijkaardig verloopt.

Het kan ook helpen om voor vertrouwdheid te zorgen door spulletjes mee op en af te laten gaan waaraan je kind gehecht is: een knuffel, een dekentje, een boekje, een speeltje,....

Om het gemis op te vangen (ja...vergeet niet dat je kind op elk moment één ouder mist) kan je een foto van de andere ouder in de kamer zetten of op een andere manier zorgen dat jullie altijd op één of andere manier toch zichtbaar of voelbaar aanwezig zijn.

Toen mijn eigen zoontje het moeilijk had bijvoorbeeld heeft dit geholpen: ik kocht een heel klein beertje dat in zijn jaszak past. Ik vertelde hem dat de ene week ik in dat beertje kruip en de andere week zijn papa. Zodat hij op elk moment de aanwezigheid van ons allebei voelt.

De tip die hierbij past: geluk kan je creëren door kleine dingen. Soms vermomd onder kleine offers die je brengt om je kind een plezier te doen ook al vind je het vanuit jouw perspectief misschien niet nodig. 

Tip 8:  Geen kruisverhoor

Je bent ongetwijfeld super blij als je kind weer naar jou komt. Wil weten hoe het gaat, wat hij/zij beleefde, hoe het op school gaat,....

Bedenk dat het voor je kind steeds even wennen is, en dat er ook altijd een afscheid aan voorafging. 

De tip is om je eigen enthousiasme af te stemmen op het gevoel dat bij je kind leeft, en het zeker niet te overstelpen met vragen. 

Tip 9 : Ruimte, tijd en aandacht

Verwelkom je kind met veel warmte en liefde, en besef dat het voor je kind telkens opnieuw aanpassen en verandering is

Maak tijd en ruimte vrij voor je kind, wees beschikbaar en bereikbaar voor je kind zonder je op te dringen. Ruimte creëren kan ook betekenen je kind tijd geven voor zichzelf. Misschien trekt je kind zich eventjes terug op zijn of haar kamer, praat het de eerste uren amper,…Dus erken vooral wat je kind nodig heeft vóór, tijdens en vlak na de wissel. 

De tip is om te zorgen dat je je eigen agenda zoveel mogelijk afstemt op de wissel. Misschien niet meteen grootse plannen te boeken, zodat je je kind kan bieden wat hij/zij nodig heeft op dat moment. 

Tip 10: niet elk probleem is problematisch 

En tot slot, niet voor niets als laatste: niet elk probleem vraagt om een concrete oplossing.  Het kan best zijn dat wisselen altijd wel wat lastig blijft voor je kind. Dat is ok, want zeg eerlijk: sommige dingen zijn niet zo makkelijk mee om te gaan, maar ook gewoon niet te vermijden.

Hou ook als ouder voor ogen dat wisselstress bij je kind in de meeste gevallen niets zegt over de relatie tussen je kind en elk van jullie. Het is niet omdat je kind opziet tegen wisselen, dat dat wil zeggen dat je kind niet graag bij jou of bij de andere ouder is.

Ben je écht bezorgd over je kind? Dan is het belangrijk dat je daarover in gesprek kan gaan als ouders. Want ruzie tussen jullie zal het voor je kind alleen maar moeilijker maken. Bijkomend voordeel van een constructieve sfeer is dat de kans dan veel groter is dat je kind wel zal spreken als er wél redenen bestaan om te bekijken of er aanpassingen nodig zijn aan de regeling.

Vraag je best altijd in de eerste plaats zélf kan doen om de wissel te vergemakkelijken.

En wat jouw gedachten ook zijn over de andere ouder, maak geen negatieve opmerkingen, stel jezelf niet voor als de betere ouder en stel niet zonder meer gewoon de aanpak van de andere ouder in vraag. Want je kind is en blijft het product van allebei, en vallen jullie elkaar aan dat zal je kind zich ook persoonlijk aangevallen voelen. 

Mijn missie? Een wereld zonder vechtscheidingen, zodat kinderen niet lijden als ouders scheiden. 

Ik help je graag verder als je worstelt met ouderschap na scheiding, je zorgen maakt met je kind of samen met de ouder in bemiddeling wil zoeken naar oplossingen voor conflict of een ouderschapsplan op maat wil uitwerken.

Wil je regelmatig tips over ouderschap na scheiding, volg Perspectieven dan op facebook.

Vermijd

Hoe vermijd je negatieve gevolgen van de scheiding voor je kind ?

In het leven van een kind verandert veel als ouders uit elkaar gaan. In deze blogpost geef ik gedeeltelijk antwoord op de vraag hoe je kan vermijden dat je kind lijdt. Ik baseer me dit keer hoofdzakelijk op wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen, aangevuld met ervaringen uit mijn bemiddelingspraktijk.

Lees meer

Scheiden als partners, niet als ouders: Living Together Apart

In haar zoektocht naar houvast & inspiratie ontmoet ik een partner-mama. Ze gaat samen met de papa van haar kinderen een toekomst tegemoet waarin ze niet langer partners zullen zijn, maar wel nog heel actief samen ouders. Ze blijven ondanks hun scheiding onder één dak wonen, gaan co-housen dus. Ons gesprek ging over hóe ze hun nieuwe leven kunnen organiseren; haar emoties en onzekerheden; en de verwerking van de breuk. Én haar wens om ‘lotgenoten’ te ontmoeten. Een vraag die ik wel vaker krijg.

Lees meer

Gescheiden als partners, samen ouders

Samen ouders zijn na scheiding...uit elkaar gaan als partners, maar niet als ouders...het belang van je kind centraal stellen bij scheiding...Het is lastig, maar tegelijk ook eenvoudig...

Lees meer

Scheiden of blijven?

Aan de beslissing om uit elkaar te gaan gaat een lange periode van twijfel tussen scheiden of blijven vooraf. Wanneer ben je zeker genoeg? Waar kan je terecht met je vragen?

Lees meer

Samen scheiden...kan elk koppel dat?

Samen scheiden. Mekaar loslaten en tegelijk samenwerken aan een nieuwe toekomst. Hoe doe je dat? En kan iedereen dat? Ik deel graag mijn ervaringen als bemiddelaar, omdat ik het iedereen toewens.

Lees meer

Hoofd & hart gescheiden...

Een ietwat andere blogpost misschien dan je zou verwachten op een webpagina over scheiden. Nochtans is dit het soort scheiding, minstens innerlijk conflict dat ieder van ons wel eens meemaakt volgens mij. Tussen hart & hoofd. En in het gedicht vind ik veel analogie terug tussen de andere, de 'échte' scheidingen ook.

Lees meer

Een huis kopen als de scheiding nog niet rond is?

Kan ik al een eigen huis kopen als de scheiding nog niet rond is? Die vraag wordt ook in het kader van scheidingsbemiddeling vaak gesteld.

Lees meer

Scheiden als partners, niet als ouders.

Jullie gaan uit elkaar...dat is heftig. En natuurlijk heeft een scheiding ook gevolgen voor je kind.

Lees meer

Mag je kind kiezen vanaf 12 jaar bij wie het woont?

Heeft je kind vanaf 12 jaar een beslissende stem in de verblijfsregeling? Ik zet het voor je op een rij.

Lees meer

De mindset van een (scheidings)professional

Lees meer

Mag je kind zelf zijn domicilie wijzigen als het ouder is dan 18 jaar?

Bij scheiding wordt ook geregeld welke verblijfsregeling geldt en waar het domicilie van je kind staat. Maar wat als je kind meerderjarig is of wordt?

Lees meer

De beste verblijfsregeling voor je kind bij scheiding?

Eén van de grote beslissingen om als ouders te nemen bij scheiding is de wijze waarop jullie het verblijf van je kind regelen. Hoe doe je dat best?

Lees meer

Hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden? De scheidingsmelding

Je wil je partner te vertellen dat je wil scheiden...maar hoe begin je daar aan…? Een goede scheidingsmelding is cruciaal. Ik ben overtuigd dat veel vechtscheidingen ontstaan in dit moment en de periode die er op volgt. Begrijpelijk dat je dat moeilijk vindt. Ik deel enkele tips.

Lees meer

Snel scheiden of tijd nemen?

Dikwijls leeft de wens om snel alles te regelen eens de beslissing om uit elkaar te gaan genomen werd. Regelmatig zelfs bij de partner die eigenlijk niet wilde scheiden. Je zal me niet horen zeggen dat het altijd een slecht idee is om snel alles te regelen. Elke situatie, elke scheiding, ieders verhaal & persoonlijkheid is anders. Veel hangt af van hoe ver jullie staan in de verwerking van de scheidingsbeslissing. Soms is er wat tijd nodig vooraleer je klaar bent om de scheiding effectief te regelen. Dat wil niet zeggen dat alles stil hoeft te staan en dat er niets ondernomen wordt....

Lees meer

Tijdelijk uit elkaar - feitelijke scheiding als gehuwden

Een tijdelijke scheiding of proefscheiding bij twijfel tussen scheiden of blijven. Moet er iets op papier als we tijdelijk apart gaan wonen als gehuwden?

Lees meer

Je rechten en plichten bij scheiding in kaart.

Met de beslissing om uit elkaar te gaan verandert plots alles. Van het ene op het andere moment wordt veel onzeker en heb je naast veel emoties ook vele vragen. Welke zijn mijn rechten en plichten bij scheiding? Wat doen we met het huis? Hoe regelen we de toekomst voor ons kind? We helpen je op weg.

Lees meer

Schuldgevoel over de scheiding

Schuldgevoel bij scheiding komt vaak voor. Tegenover je ex of tegenover je kind(eren). Hoe ga je daar mee om?

Lees meer

Scheiding van tafel &bed - feitelijke scheiding - echtscheiding: de verschillen toegelicht.

Er is een groot verschil tussen een feitelijke scheiding, een scheiding van tafel & bed en een echtscheiding. Daarover lees je meer in deze blogpost.

Lees meer

Strijden om je kind bij scheiding...maar wat valt er te winnen?

Veel kinderen maken een scheiding tussen hun ouders mee. Maar als ze lijden, dan is dat vaak niet door de scheiding zelf...Waaronder wel? Daarover gaat deze blog.

Lees meer

Financiële afspraken voor je kind bij scheiding.

In een ouderschapsovereenkomst maak je als ouders ook afspraken over al de kosten van je kind, de kinderbijslag, fiscale voordelen, onderhoudsgeld,....Je leest er hieronder een uitgebreide blik op al deze aspecten om je daarin op weg te helpen.

Lees meer

Een kindrekening voor de kosten van je kind, hoe werkt dat?

Met een kindrekening betalen jullie als ouders de buitengewone en/of verblijfsoverstijgende kosten van je kind. Je leest in deze blogpost meer info over de kindrekening.

Lees meer

Fiscale aftrekbaarheid van onderhoudsgeld voor kinderen

Betaal je als ouder onderhoudsgeld voor je kind? Dan kan je dat voor 80% fiscaal inbrengen, mits je voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Lees meer

Fiscaal co-ouderschap of fiscale aftrek onderhoudsgeld : hoe werkt dat?

Fiscaal co-ouderschap of fiscale aftrek onderhoudsgeld bij scheiding : hoe werkt dat? Wat is het meest gunstig?

Lees meer

Domicilie van je kind na scheiding : gevolgen

In een ouderschapsovereenkomst bepaal je als ouders ook waar het domicilie van je kind komt te staan. Wat zijn de gevolgen daarvan?

Lees meer

Woonstvergoeding bij scheiding

In het kader van scheiding valt regelmatig het woord woonstvergoeding. In deze blogpost deel ik enkele aandachtspunten, als bemiddelaar en jurist.

Lees meer

Omgangsrecht met je kleinkind als grootouders

Als alles goed is heb je een warme en fijne relatie met je kleinkind(eren). Soms verloopt het leven anders en duiken spanningen op. Scheiding is regelmatig een reden waardoor grootouders hun kleinkind minder of niet meer zien.

Lees meer

Eerste beslisser vs tweede "beslisser" bij scheiding

Soms beslissen partners samen om te scheiden, maar in de meeste situaties is er een "eerste beslisser" en voelt de andere partner zich verslagen. Hoe ga je daar mee om?

Lees meer

Do's & don'ts als je praat over de scheiding met je kind

Je kind vertellen dat de twee mensen die het belangrijkst zijn uit elkaar gaan...dat is waanzinnig moeilijk. Wat zeg je wel? Wat zeg je beter niet?

Lees meer

Verhuizen na scheiding

Verhuizen na de scheiding, welke gevolgen heeft dat voor de regeling van je kind?

Lees meer

5 tips als eerste hulp bij scheiding

Bij scheiding komen veel vragen op je af. Temidden van diepe emotie moet veel geregeld worden. Wij delen alvast vijf tips om jullie op weg te helpen.

Lees meer

Partneralimentatie of persoonlijk onderhoudsgeld

Soms heeft één van beide partners bij scheiding niet genoeg inkomsten om het alleen te redden. Dan bestaat de mogelijkheid om dat op te vangen via persoonlijk onderhoudsgeld of partneralimentatie.

Lees meer

13 tips om je kind te vertellen dat jullie scheiden.

Vertellen aan je kind dat jullie scheiden is niet gemakkelijk. Een moment om aandacht en zorg aan te besteden in elk geval. Als scheidingsbemiddelaar delen we 13 tips met je.

Lees meer

7 tips voor een verblijfsregeling op maat van je kind bij scheiding.

Hoe regelen jullie het verblijf van jullie kind als ouders bij scheiding? Waar hou je rekening mee? Daarin delen we graag enkele handvaten.

Lees meer

Wat met het huis bij scheiding?

Bij een scheiding moet veel geregeld worden. Als jullie samen een huis in eigendom hebben, dan zal dat één van de onderwerpen zijn waarover een regeling nodig is. We helpen je alvast op weg door de mogelijkheden te schetsen.

Lees meer

Met deze tips vermijd je een vechtscheiding.

Via bemiddeling kunnen ook jullie samen & respectvol de scheiding regelen. Het doel is hetzelfde als andere manieren om uit elkaar te gaan: tot een regeling komen die in een juridisch document wordt vertaald. Wel verloopt dat via een andere weg dan bij een procedure.

Lees meer

Birdnesting

In de meeste situaties verhuizen kinderen bij scheiding van de ene naar de andere ouder. Soms...is het omgekeerd en verhuizen ouders heen-en-weer terwijl de kinderen in het huis blijven.

Lees meer

Tips om je proefscheiding in goede banen te leiden.

Overweeg je een proefscheiding? Dan help ik je graag op weg met tips, juridische informatie en antwoord op je vragen.

Lees meer

Zo maak je goed ruzie & ruzie goed : conflictwijsheid in 3 stappen.

Hou jij net als de meeste mensen niet van ruzie en conflict? Ontdek dan hoe je goed ruzie kan maken en ruzie kan goedmaken.

Lees meer

Bemiddeling in quotes - week van de bemiddeling 2020

Week van de bemiddeling - mijn passie als bemiddelaar uitgedrukt in quotes

Lees meer

Bemiddeling in quotes - week van de bemiddeling 2020

Week van de bemiddeling - mijn passie als bemiddelaar uitgedrukt in quotes

Lees meer

Jij bent jij en ik ben ik

Lees meer

Liefde is de lijm...zo simpel is het!

Na deze ervaring ga ik veel minder woorden gebruiken voor iets waar ik ten volle in geloof: liefde is de lijm.....die zorgt voor verbinding. In geluk, maar ook in verdriet. Ook na een scheiding.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x