Een kindgesprek bij scheiding

Een kindgesprek bij scheiding: bij de bemiddelaar in plaats van de rechter.

Luisteren naar je kind is cruciaal bij scheiding. Kinderen wíllen ook een stem krijgen in jullie scheidingsverhaal. Dat is niet hetzelfde als een keuze. 

Je wil als mama of papa toch graag ontdekken hoe je rekening kan houden met wat voor je kind belangrijk is en waar het zich zorgen om maakt? 

Als bemiddelaar doe ik dat via een kindgesprek. Geen gesprek met een rechter zoals bij procedures gebeurt, maar door met een warm en neutraal te luisteren. Niet alleen maar naar alles dat te maken heeft met de scheiding, maar echt binnen te stappen in de leefwereld van je kind. Er zorg voor te dragen dat je kind heel vrij kan vertellen wat in hem/haar leeft, niet geremd door angst om geen van jullie teleur te stellen.

Ik stel mijn luisterend oor ter beschikking om creatief, aangepast aan de leeftijd van je kind, woorden te zoeken voor wat je kind te vertellen heeft en dat vervolgens te vertalen naar jullie. Ligt het toch gevoelig, dan werk ik daarvoor mogelijk samen met een collega-bemiddelaar of andere professional. 

Mijn leidraad als bemiddelaar bij een kindgesprek

Ik wil op elk moment het vertrouwen van je kind beschermen. Dus:

  • je kind beslist wat ik met jullie deel achteraf
  • ik reken op jullie engagement om ook echt rekening te houden met de stem van je kind. Dat wil niet zeggen dat je kind beslist, want jullie blijven de ouders. Wel dat jullie gehoor geven aan wat je kind vertelt, en dat niet van tafel vegen..
  • het is nooit de bedoeling dat een kind de stem vertolkt van mama of papa.
  • bij spanning of conflict zal ik eerst met jullie als ouders een kader scheppen waarin je kind meer veiligheid ervaart om vrijuit te spreken. 
  • je kind hoort nooit de last te dragen om beslissingen te nemen. Die verantwoordelijkheid ligt bij jullie als ouders.
  • niet alle kinderen praten graag, en dat respecteer ik op elk moment. Ik leg op geen enkel moment druk op je kind. 
  • elk kind ontwikkelt anders, dus het is moeilijk een exacte leeftijd te schetsen vanaf wanneer dit soort gesprekken zinvol zijn. Als ouder kan jij het best inschatten of je kind kan uitdrukken wat hij voelt en denkt.
  • het is belangrijk dat jullie allebei akkoord gaan met de gesprekken, dus ik reken er op dat je overlegd hebt met de andere ouder als je een gesprek inplant.

Een kindgesprek plannen

Ik ontmoet graag eerst jullie als ouders, samen of apart, zodat ik jullie & de context leer kennen. Daarna ontmoet ik graag je kind.

Heb je eerst nog wat vragen, aarzel niet om mij te contacteren.

Een afspraak plannen, kan via de knoppen hieronder. Je kan kiezen tussen een gesprek bij mij of via een videogesprek.

Download alvast kosteloos "Ex-ouders bestaan niet". Je vindt er tips voor alle gescheiden ouders die rekening willen houden met hun kind bij scheiding.


Een kindgesprek bij scheiding

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x