Een kindgesprek bij scheiding

Een kindgesprek bij scheiding: bij de bemiddelaar in plaats van de rechter.

Luisteren naar je kind is cruciaal bij scheiding. Om te ontdekken hoe je rekening kan houden met wat voor je kind belangrijk is en waar het zich zorgen om maakt. 

We weten dat kinderen graag een stem krijgen bij scheiding, ook al willen ze niet kiezen tussen ouders.

Als bemiddelaar doe ik dat via een kindgesprek. Geen gesprek met een rechter zoals bij procedures gebeurt, maar met een bemiddelaar die met een warm en neutraal luistert. Zodat je kind heel vrij kan vertellen wat in hem/haar leeft, niet geremd door angst om geen van jullie teleur te stellen.

Ik stel alleszins met plezier mijn luisterend oor ter beschikking om samen op een creatieve manier, aangepast aan de leeftijd van je kind, woorden te geven aan de stem van je kind. Ligt het toch gevoelig, dan werk ik daarvoor samen met een collega-bemiddelaar. 

Mijn leidraad als bemiddelaar bij een kindgesprek

Ik wil op elk moment het vertrouwen van je kind beschermen. Dus:

  • je kind beslist wat ik met jullie deel achteraf
  • ik reken op jullie engagement om rekening te houden met de stem van je kind. Dat wil niet zeggen dat je kind beslist, want jullie blijven natuurlijk de ouders. Wel dat jullie gehoor geven aan wat je kind vertelt.
  • het is nooit de bedoeling dat een kind de stem wordt van mama of papa.
  • bij spanning of conflict zal ik eerst met jullie als ouders een kader scheppen waarin je kind meer veiligheid ervaart om vrijuit te spreken. 
  • je kind hoort nooit de last te dragen om beslissingen te nemen. Dat behoort tot jullie verantwoordelijkheid als ouders.
  • niet alle kinderen praten graag, en dat respecteer ik op elk moment.
  • elk kind ontwikkelt anders, dus het is moeilijk een exacte leeftijd te schetsen vanaf wanneer dit soort gesprekken zinvol zijn. Als ouder kan jij het best inschatten of je kind kan uitdrukken wat hij voelt en denkt.
  • het is belangrijk dat jullie allebei akkoord gaan met de gesprekken, dus ik reken er op dat je overlegd hebt met de andere ouder.

Een kindgesprek plannen

Ik ontmoet graag eerst jullie als ouders, samen of apart, zodat ik jullie en de context leer kennen. Daarna ontmoet ik graag je kind.

Heb je eerst nog wat vragen, aarzel niet om mij te contacteren.

Een gesprek als ouders plannen, kan via de knop hieronder waardoor je rechtstreeks in mijn agenda belandt en tijdstip kan kiezen dat past. Je kan kiezen tussen een gesprek bij mij of via een videogesprek.

Download alvast kosteloos "Ex-ouders bestaan niet". Je vindt er tips voor alle gescheiden ouders die rekening willen houden met hun kind bij scheiding.


Een kindgesprek bij scheiding

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x