Je kind een stem geven bij scheiding

Afhankelijk van de leeftijd van je kind is het best mogelijk dat je kind er nood aan heeft een stem te krijgen in de beslissingen die jullie als ouders nemen over zijn of haar toekomst. 

Hoewel kinderen niet willen kiezen tussen hun ouders, die ze allebei graag zien, willen ze vaak wel een stem krijgen. In sommige situaties is het als ouder moeilijk om zelf neutraal naar je kind te luisteren en lijkt het je misschien een beter idee om je kind een neutrale omgeving te bieden om te praten over wat binnenin leeft en te uiten hoe jullie als ouders rekening kunnen houden met zijn of haar wensen of bezorgdheden. Dan stel ik met plezier mijn luisterend oor ter beschikking.

Daarin zijn wel een paar uitgangspunten heel belangrijk voor mij:

  • ├íls je kind een stem krijgt, dan is het ook belangrijk dat er rekening mee gehouden wordt, zelfs als de woorden van je kind je raken. Dat wil niet zeggen dat je kind kan kiezen, want jullie blijven natuurlijk de ouders. 
  • het kan nooit de bedoeling zijn dat een kind niet zijn eigen hart laat spreken, maar de stem wordt van mama of papa.
  • als er spanning of conflict is tussen jullie als ouders, dan bestaat de kans dat ik eerst met jullie als ouders een kader wil scheppen waarin je kind meer veiligheid ervaart om vrijuit te spreken. 
  • een kind hoort nooit de last te voelen dat de beslissingen die jullie als ouders nemen afhangen van zijn mening of stem.
  • niet alle kinderen praten graag, en dat respecteer ik op elk moment.
  • elk kind ontwikkelt anders, dus het is moeilijk een exacte leeftijd te schetsen vanaf wanneer dit soort gesprekken zinvol zijn. Als ouder kan jij het best inschatten of je kind kan uitdrukken wat hij voelt en denkt.
  • het is belangrijk dat jullie allebei akkoord gaan met de gesprekken, dus ik ga er van uit als je een kindgesprek wil dat je daarover overlegd hebt met de andere ouder.

Ik ontmoet graag in eerste instantie jullie als ouders, samen of apart om de context te kennen. Dit soort gesprekken voer ik graag in persoon, en niet online. 

Heb je vragen, aarzel niet om mij te contacteren.

Wil je een intakegesprek als ouders plannen? Dat kan via de knop hieronder waardoor je rechtstreeks in een online agenda belandt en tijdstip kan kiezen dat past. 

Download kosteloos "Ex-ouders bestaan niet", met tips voor alle ouders die rekening willen houden met hun kind bij scheiding.


Je kind een stem geven bij scheiding

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x