Wij gaan scheiden...hoe vertellen we dan aan ons kind?

De kans is reëel dat je kind het moment zal blijven herinneren waarop het vernam dat er een scheiding zou komen.

Ook voor ouders is het een moeilijke stap. Terwijl ze zelf vaak nog worstelen met verdriet en emoties, weten ze dat er een moment komt om ook hun kind(eren) in te lichten. 

De eerste vraag is misschien wel: "Wat is het juiste moment?". Daar is geen sluitend antwoord voor en hangt af van de situatie. Misschien hangt er veel spanning in de lucht, en is het goed uit te leggen waardoor dat komt. Is dat niet zo, dan wil je misschien wachten tot een beetje duidelijk is geworden hoe de toekomst er zal uitzien.

De belangrijkste boodschap is om dat gesprek te beschouwen als een eerste kans om je kind gerust te stellen. Dat jullie samen ouders blijven en dus ook samen afspraken zullen maken over de toekomst. 

Een aantal andere tips die we graag delen:

Vertel het samen. Dat is misschien een uitdaging als je boos of verdrietig bent. Toch is het een eerste signaal dat je kind zich geen zorgen hoeft te maken over zijn of haar relatie met elk van jullie.

Spreek vooraf af wat jullie vertellen. Zo zorgen jullie dat er geen verrassingen zijn als plots dingen gezegd worden die je liever (nog) niet aan je kind liet weten, want conflict en onduidelijkheid vermijden is cruciaal.

Vertel niet te veel. Focus op de boodschap dat er een scheiding komt, en wat dat voor je kind heel concreet zal betekenen. De details waarom jullie uit elkaar gaan, hoeft je kind  niet te weten. Anderzijds is het wel belangrijk dat je kind begrijpt waarom jullie scheiden. Focus daarbij op júllie relatie, en niet echt op de aspecten daarbuiten. Zeg bijvoorbeeld ‘papa is niet meer verliefd op mama en is niet meer gelukkig’, en niet ‘papa is verliefd op iemand anders en daardoor laat hij mama in de steek’. Kinderen hebben geen boodschap aan betrokken worden in een strijd tussen ouders. Ze zien jullie allebei graag en dat zal niet veranderen.

Maak je kind duidelijk dat jullie nog allebei evenveel van hem of haar houden, en blij zijn dat hij of zij er is. Dat stelt het kind gerust dat jullie liefde voor hem of haar niet verdwijnt.

Laat je kind weten dat het niet verantwoordelijk is voor jullie scheiding. Veel kinderen voelen zich schuldig, en denken dat zij (mee) de oorzaak van de scheiding zijn.

Leg aan je kind uit dat jullie er altijd allebei zullen zijn, ook al zal je kind om de beurt bij jullie wonen. Daardoor hoeft je kind geen angst te hebben een van jullie te verliezen.

Geef je kind de kans emotioneel te reageren. Onderbreek dus niet te snel met goedbedoelde uitspraken om te troosten of af te leiden. 

Je mag zelf emoties tonen, zolang je je kind er niet mee belast. Het is nooit de bedoeling dat je kind medelijden krijgt en voor je wil zorgen, en ook niet dat het betrokken wordt in conflict of spanning.

Besef dat de eerste reactie niet altijd alles zegt. Het vraagt wat tijd om de boodschap te verwerken. Sommige kinderen spelen gewoon verder, of reageren amper. Nodig je kind dus zeker uit om ook achteraf te praten als het daar nood aan heeft. Omgekeerd is het ook zo dat hevig verdriet niet noodzakelijk betekent dat je kind het verdriet niet kan dragen.

Beantwoord vragen zover je kan en zeg je kind dat het je achteraf ook altijd nog vragen mag stellen.

Vertel je kind dat de scheiding definitief is. Zelfs als je zelf nog hoopt dat het weer goedkomt. Je geeft best geen valse hoop

Vermijd ten allen prijze conflict tussen jullie als ouders.

Als je je kind wil betrekken in de beslissingen die jullie zullen nemen over de toekomst, vraag je kind dan niet te kiezen. Je vraagt best gewoon op welke manier jullie rekening kunnen houden met je kind. Een open vraag dus, waarbij je alle ruimte aan je kind laat om in te vullen.


Het is onze missie om bij te dragen aan een wereld zonder vechtscheidingen, zodat kinderen niet lijden als ouders scheiden. Dat doen we onder meer door ouders te informeren over hoe ze rekening kunnen houden met hun kind. 
Wij gaan scheiden...hoe vertellen we dan aan ons kind?

Eerste hulp bij scheiding - 5 tips om de juiste beslissingen te nemen

Bij scheiding komen veel vragen op je af. Temidden van diepe emotie moet veel geregeld worden. Wij delen alvast vijf tips om jullie op weg te helpen.

Lees meer

Online scheiden, is dat iets voor ons?

Als jullie het in onderling overleg zelfstandig eens kunnen geraken over wat te regelen is bij scheiding, dan is online scheiden misschien wel een optie voor jullie.

Lees meer

7 tips voor een verblijfsregeling op maat van je kind bij scheiding.

Hoe regelen jullie het verblijf van jullie kind als ouders bij scheiding? Waar hou je rekening mee? Daarin delen we graag enkele handvaten.

Lees meer

Met deze tips vermijd je een vechtscheiding.

Via bemiddeling kunnen ook jullie samen & respectvol de scheiding regelen. Het doel is hetzelfde als andere manieren om uit elkaar te gaan: tot een regeling komen die in een juridisch document wordt vertaald. Wel verloopt dat via een andere weg dan bij een procedure.

Lees meer

Wat met het huis bij scheiding?

Bij een scheiding moet veel geregeld worden. Als jullie samen een huis in eigendom hebben, dan zal dat één van de onderwerpen zijn waarover een regeling nodig is. We helpen je alvast op weg door de mogelijkheden te schetsen.

Lees meer

Goed nieuws is beter dan geen nieuws

Nu bemiddelen zoals ik dat graag doe (in persoon) niet mogelijk is in deze Coronatijden , gebruikte ik de vrijgekomen tijd om eens te informeren hoe de koppels die de afgelopen tijd via bemiddeling tot regeling kwamen het stellen, temidden van een crisis die hun afspraken mogelijk onder druk zet.

Lees meer

Jij bent jij en ik ben ik

Lees meer

Liefde is de lijm...zo simpel is het!

Na deze ervaring ga ik veel minder woorden gebruiken voor iets waar ik ten volle in geloof: liefde is de lijm.....die zorgt voor verbinding. In geluk, maar ook in verdriet. Ook na een scheiding.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x