Welke verblijfsregeling is best voor je kind bij scheiding?

Mijn antwoord? De regeling die jullie als ouders samen uitwerken, rekening houdend met je kind.

Waarmee hou je rekening bij het uitwerken van een verblijfsregeling?

De leeftijd van je kind speelt natuurlijk een rol. 

Is je kind klein, dan zijn er een aantal aspecten belangrijk om rekening mee te houden die verband houden met hechting. In een notendop is het voor jonge kinderen (onder 3 tot 5 jaar) belangrijk om regelmatige contacten met beide ouders te hebben, zodat ze met allebei een 'veilig gehechte' betrokken relatie kunnen opbouwen.

Is je kind ouder, dan zal het zelf veel makkelijker zelf voorkeuren aangeven, hoewel het steeds opletten is dat je de loyaliteit van je kind niet onder druk zet door het voor keuzes te stellen. In functie van de leeftijd zijn er wel een aantal aspecten om rekening mee te houden, zoals een bepaalde structuur en voorspelbaarheid.  

Maar bovenal spelen de organisatie van je leven, jullie opvoedingsvisie, jullie wensen voor de toekomst,…een rol.  En dat is voor ieder mens anders, want elk gezin is uniek.

Misschien hou je van structuur, misschien leef je eerder spontaan? Werk je met posten of tijdens het weekend, of heb je een vast werkschema? Wil je de zorg voor je kind gelijkmatig verdelen in een vast stramien, of wil je op maat afstemmen op jullie beschikbaarheid? Wil je nog rekening houden met elkaar als ouders, of liever zo weinig mogelijk contact? Spelen grootouders een rol in het opvangen van je kind, en wil je dat graag zo houden? Willen jullie de tijd verdelen en die tijd gescheiden houden, of ook tijdens de periode dat je kind bij de andere ouder is mee instaan voor bijvoorbeeld brengen en halen naar hobby’s?

Het antwoord op al die vragen geeft richting aan een aangepaste verblijfsregeling.

De eigenheid van je kind.

Natuurlijk hou je ook rekening met je kind. Het ene kind geeft niet om regelmatig verhuizen, het andere kind wel. Het ene kind kan mama of papa niet lang missen, het andere kind heeft daar minder last van. Het ene kind heeft meer nood aan structuur dan het andere. Het ene kind is het gewoon om veel opgevangen te worden door anderen, bijvoorbeeld grootouders; terwijl een ander kind nooit anders heeft geweten dan thuis te zijn met mama en/of papa.

Wie beslist & hoe?

Wie anders dan jullie als ouders zijn de geknipte personen om zich daarover een beeld te vormen en beslissingen te nemen? Net omdat ook ieder kind anders is, geloof ik niet in “zwart-witte” antwoorden of standaardregelingen.

Dat kan natuurlijk uitdagend zijn nu jullie uit elkaar gaan en het misschien niet eens geraken op dit moment. 

Toch beloof ik je dat het loont om bewust toe te werken naar een onderlinge relatie als ouders die rust schept voor je kind. Waarin jullie mekaar niet als tegenstander maar als bondgenoten zien. Dat vraagt inspanning, en flexibiliteit en kan vele vormen aannemen. Sommige ouders kiezen voor nauw onderling contact en veel flexibiliteit in de toekomst, andere kiezen voor een regeling die duidelijk is zodat ze niet al te veel met elkaar meer hoeven af te stemmen. Veel hangt natuurlijk af van hoe de onderlinge relatie nu is, en hoe tot nog toe de ouderrollen verdeeld werden. 

Weet dat ook jullie samen, op maat, rekening houdend met je kind, oplossingen kunnen vinden. Het vraagt niet meer dan de oprechte intentie van twee ouders om ondanks hun partnerscheiding het ouderschap te blijven delen. Met of zonder veel onderling contact, stevig gestructureerd of eerder spontaan,... Net daarin ligt de kracht van bemiddeling: samen zoeken naar wat voor jullie werkt.

Wil je meer weten over bemiddeling, of zoek je informatie over je kind bij scheiding?

Download alvast 


Welke verblijfsregeling is best voor je kind bij scheiding?

Mogen kinderen van 12 jaar kiezen bij wie ze wonen?

Heeft een kind vanaf 12 jaar een stem in de verblijfsregeling? Ik zet het voor je op een rij.

Lees meer

Hoeveel kost bemiddeling bij scheiding of ouderschapsbemiddeling?

Bemiddeling is naast veel andere voordelen ook aanzienlijk goedkoper dan procederen. Maar hoeveel kost bemiddelen nu eigenlijk?

Lees meer

Je rechten en plichten bij scheiding in kaart.

Met de beslissing om uit elkaar te gaan verandert plots alles. Van het ene op het andere moment wordt veel onzeker en heb je naast veel emoties ook vele vragen. Welke zijn mijn rechten en plichten bij scheiding? Wat doen we met het huis? Hoe regelen we de toekomst voor ons kind? We helpen je op weg.

Lees meer

Partneralimentatie of persoonlijk onderhoudsgeld

Soms heeft één van beide partners bij scheiding niet genoeg inkomsten om het alleen te redden. Dan bestaat de mogelijkheid om dat op te vangen via persoonlijk onderhoudsgeld of partneralimentatie.

Lees meer

Eerste beslisser vs tweede "beslisser" bij scheiding

Soms beslissen partners samen om te scheiden, maar in de meeste situaties is er een "eerste beslisser" en voelt de andere partner zich verslagen. Hoe ga je daar mee om?

Lees meer

Tips om je proefscheiding in goede banen te leiden.

Overweeg je een proefscheiding? Dan help ik je graag op weg met tips, juridische informatie en antwoord op je vragen.

Lees meer

5 tips als eerste hulp bij scheiding

Bij scheiding komen veel vragen op je af. Temidden van diepe emotie moet veel geregeld worden. Wij delen alvast vijf tips om jullie op weg te helpen.

Lees meer

Birdnesting

In de meeste situaties verhuizen kinderen bij scheiding van de ene naar de andere ouder. Soms...is het omgekeerd en verhuizen ouders heen-en-weer terwijl de kinderen in het huis blijven.

Lees meer

Online scheiden, is dat iets voor ons?

Als jullie het in onderling overleg zelfstandig eens kunnen geraken over wat te regelen is bij scheiding, dan is online scheiden misschien wel een optie voor jullie.

Lees meer

13 tips om je kind te vertellen dat jullie scheiden.

Vertellen aan je kind dat jullie scheiden is niet gemakkelijk. Een moment om aandacht en zorg aan te besteden in elk geval. Als scheidingsbemiddelaar delen we 13 tips met je.

Lees meer

7 tips voor een verblijfsregeling op maat van je kind bij scheiding.

Hoe regelen jullie het verblijf van jullie kind als ouders bij scheiding? Waar hou je rekening mee? Daarin delen we graag enkele handvaten.

Lees meer

Met deze tips vermijd je een vechtscheiding.

Via bemiddeling kunnen ook jullie samen & respectvol de scheiding regelen. Het doel is hetzelfde als andere manieren om uit elkaar te gaan: tot een regeling komen die in een juridisch document wordt vertaald. Wel verloopt dat via een andere weg dan bij een procedure.

Lees meer

Wat met het huis bij scheiding?

Bij een scheiding moet veel geregeld worden. Als jullie samen een huis in eigendom hebben, dan zal dat één van de onderwerpen zijn waarover een regeling nodig is. We helpen je alvast op weg door de mogelijkheden te schetsen.

Lees meer

Bemiddeling in quotes - week van de bemiddeling 2020

Week van de bemiddeling - mijn passie als bemiddelaar uitgedrukt in quotes

Lees meer

Bemiddeling in quotes - week van de bemiddeling 2020

Week van de bemiddeling - mijn passie als bemiddelaar uitgedrukt in quotes

Lees meer

Jij bent jij en ik ben ik

Lees meer

Liefde is de lijm...zo simpel is het!

Na deze ervaring ga ik veel minder woorden gebruiken voor iets waar ik ten volle in geloof: liefde is de lijm.....die zorgt voor verbinding. In geluk, maar ook in verdriet. Ook na een scheiding.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x